Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Belgisch wetsvoorstel om de excessieve lonen en ontslagvergoedingen te stoppen

In de context van de huidige zeer zware financiƫle en bancaire crisis en de zwakke koopkracht van de werknemers, wordt het tijd om woorden in te ruilen voor daden, zodat we een antwoord ten gronde kunnen geven op de terechte verontwaardiging van de belastingbetaler die zwaar lijdt onder de nefaste gevolgen van de fouten die door diezelfde bedrijfsleiders begaan zijn, aldus Stefaan Van Hecke, Federaal parlementslid.

Samen met kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo) legt Stefaan Van Hecke daarom een wetsvoorstel neer dat tot doel heeft paal en perk te stellen aan de excessieve lonen en ontslagvergoedingen van de bedrijfsleiders.

Groen! en Ecolo stellen voor om:

1. Diegene die jaarlijks een bruto belastbaar inkomen hebben van meer dan 1 miljoen euro worden 30% meer belast voor het bedrag dat dit miljoen overschrijdt. Dit geldt zowel voor fysieke personen als vennootschappen.

2. De ontslagvergoedingen worden beperkt voor diegenen die een jaarlijks bruto belastbaar inkomen hebben van meer dan 250 000 euro. Er wordt voor deze personen een belasting van 100% ingevoerd op dat deel van de ontslagvergoedingen dat:

+ meer bedraagt dan 1 maand loon per jaar anciƫnniteit of
+ de 250 000 euro overschrijdt.

3. Bedrijven die toch hogere ontslagvergoedingen zouden toekennen, krijgen daarenboven een extra taks van 15%. 4. Elke verloning of deel van de verloning dat afhankelijk wordt gemaakt van de evolutie van de beurskoers wordt ook belast aan 100%.  

Boekje ontslagvergoeding 2024

Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

Direct aanvragen

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.

Doe de check

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Mail uw vraag

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag