Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Ontslag na roken op terrein zorginstelling

Zorginstelling Aveleijn SDT in Borne stuurt drie medewerkers weg omdat zij op het terrein van de instelling hebben gerookt. Roken onder werktijd is bij het bestuurscentrum van de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking verboden, ook in de buitenlucht. De contracten van twee medewerkers die nog in de proeftijd waren zijn niet verlengd en een derde medewerker die in vaste dienst is, wordt ontslagen.
 
‘Einde dienstverband is uitgangspunt”, schrijft regiomanager Jacob Pol in een interne mail. Volgens regiomanager Jacob Pol is iedereen geïnformeerd over het rookbeleid. Dat ‘ondanks deze uitleg drie medewerkers gezellig zijn gaan roken op het terrein’ vindt hij respectloos. Voor zover bekend is ontslag wegens overtreding van een rookverbod niet eerder voorgekomen. AbvaKabo-bestuurster Tiny Tulner is dan ook verbijsterd. ‘Dat op diefstal en drankmisbruik ontslag kan staan is duidelijk, maar roken? Ik hoop dat die drie mensen lid zijn van de vakbond.” AbvaKabo heeft nog geen duidelijk standpunt over de sancties.

Tulner, zelf rookster, vindt het belachelijk dat de medewerkers direct hun baan verloren nadat ze in de buitenlucht één keer de regels hebben overtreden. ‘Kennelijk verkeert Aveleijn in de luxe omstandigheid zo makkelijk medewerkers de deur te kunnen wijzen, waar elders in de zorg om personeel wordt geschreeuwd. Ik ben hier helemaal niet blij mee.”

Boekje ontslagvergoeding 2024

Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

Direct aanvragen

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.

Doe de check

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Mail uw vraag

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag