Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Kantonrechters zijn vrij om de richtlijnen voor ontslagvergoedingen aan te passen.

 

Dat heeft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. De herziening van de ontslagvergoeding waartoe de kantonrechters vorige week besloten, betekent geen verandering van de wet, maar een invulling van de taken van de kantonrechters, zei Donner. De rechter doet wat de wet hem opdraagt, namelijk een billijke vergoeding vaststellen.

De rechters besloten vorige week dat ze vanaf 1 januari een lagere ontslagvergoeding gaan toekennen aan jongeren. Oudere werknemers die via een zogeheten kantonrechtersprocedure worden ontslagen, kunnen daarentegen rekenen op een hogere vergoeding. Een groot deel van de Tweede Kamer is ongelukkig met het besluit van de kantonrechters. Het steekt met name de linkse partijen dat ze ermee komen op het moment dat het economisch minder gaat.

Donner heeft aan deze kritiek weinig boodschap. Hij zei wel in de gaten te zullen houden of oudere werknemers niet moeilijker aan de slag komen, omdat de ontslagvergoeding voor hen omhoog gaat.

Boekje ontslagvergoeding 2024

Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

Direct aanvragen

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.

Doe de check

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Mail uw vraag

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag