Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Mogelijkheid tot scholing moet invloed hebben op ontslagvergoeding

Het geplande plafond aan de ontslagvergoeding moet mede afhankelijk worden van de inspanning van de werkgever om het personeel te scholen. Dat menen regeringspartijen CDA en PvdA. In het wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken wordt nog uitgegaan van een maximumontslagvergoeding van één jaarsalaris, beginnend bij 75.000 euro. Daarbij dient de gunstige arbeidsmarktpositie voor hoger opgeleiden als uitgangspunt.
 
Het voorstel zal begin volgend jaar in de Tweede Kamer worden behandeld. Het CDA hield al eerder een pleidooi voor een lagere ontslagvergoeding voor werkgevers die veel aan scholing hadden gedaan. Indien de balans ook kan uitslaan naar een hogere vergoeding voor de werknemer, kan de PvdA zich volgens Kamerlid Roos Vermeij goed vinden in het voorstel.

De coalitiepartijen lijken het overigens nog niet eens over de methode om de scholingsinspanning meetbaar te maken. Juristen buigen zich momenteel volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum over de beïnvloeding van de arbeidsmarktpositie. De Raad van State gaf eerder een negatief advies over de maximering van de ontslagvergoeding. Werkgevers en werknemers bereikten hierover vorige herfst een compromis.

Boekje ontslagvergoeding 2024

Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

Direct aanvragen

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.

Doe de check

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Mail uw vraag

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag