Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Wat te doen met de ontslagvergoeding in 2016?

Economisch Magazine Z 24 interviewt Daniel Rademaker van Onafhankelijk Financieel Adviseurs.

 

Ontslagvergoeding.eu is een initiatief van Onafhankelijk Financieel Adviseurs. Onafhankelijk Financieel Adviseurs adviseert u over de financiele consequenties van ontslag (meer over financieel advies ontslag of bestel gratis boekje ontslagvergoeding 2016)

 

Hypotheek aflossen

"De belangrijkste vraag als je je baan kwijt raakt is: kan ik blijven voorzien in mijn inkomen?", zegt Daniël Rademaker, financieel adviseur bij Onafhankelijk Financieel Adviseurs. Onafhankelijk Financieel Adviseurs geeft financieel advies geeft bij ontslag. Je vaste lasten omlaag brengen is volgens Daniel Rademaker hem de beste manier om te zorgen dat je het hoofd boven water houdt.

 

Heb je een eigen woning, dan kun je dit onder andere doen door (een deel van) je hypotheek af te lossen. Hierdoor dalen de rentelasten. Je mag dan ook minder hypotheekrente af trekken, maar netto houd je meer over dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou zetten. Check vooraf goed hoeveel je boetevrij mag aflossen. Meestal is dat 10 procent van de lening.

 

Nadeel is wel dat de overwaarde op je huis stijgt. Koop je daarna een nieuwe woning, dan mag je minder hypotheekrente aftrekken, vanwege de bijleenregeling.

 

Heb je een spaarhypotheek, dan heeft extra lossen niet zoveel zin. Je riskeert een naheffing als de eindopbrengst hoger wordt dan de woningschuld. Aflossen op het aflossingsvrije deel kan wèl.

 

Hypotheekrente herzien

Ligt jouw hypotheekrente hoger dan de huidige lage tarieven, dan kun je overwegen om de hypotheekrente te herzien tegen een lagere rente. Hiervoor brengt de hypotheekverstrekker niet alleen administratiekosten in rekening, maar ook een boeterente, omdat de bank gecompenseerd wil worden voor het verlies van rente-inkomsten. De boete is wel aftrekbaar in box 1.

Of dit gunstig is, hangt grotendeels af van de duur van de rentevaste periode. "Als dit nog 7 jaar is, heeft oversluiten weinig zin, omdat de boete dan erg hoog is. Maar nader je het einde van de rentevaste periode, dan valt het te overwegen", aldus Rademaker. Volgens hem is ook van belang hoe lang je in je huis blijft wonen. "Als dit nog 15 jaar is, verdien je de boete wel terug. Maar verhuis je op korte termijn, dan is het onvoordelig."

 

Het risico dat je de boeterente niet terugverdient, kun je vermijden door te kiezen voor rentemiddeling. Hierbij wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode. Of dit verstandig is, kun je eigenlijk pas achteraf vaststellen, want je weet niet of de rente de komende jaren weer gaat oplopen.

 

Bijstorten spaarhypotheek

Zoals gezegd heeft aflossen op een spaarhypotheek niet zoveel zin. De hypotheek oversluiten zet ook weinig zoden aan de dijk, omdat dan ook de rente over je spaartegoed daalt. "Een betere optie is een extra storting te doen in de spaarpolis. Hierdoor daalt de premie en dus ook de maandlast", zegt Rademaker. Daarnaast krijg je een hogere rente over het spaardeel.

 

Inkomstenmiddeling met ontslagvergoeding

Ontvang je een ontslagvergoeding, dan stijgt dat jaar je inkomen explosief. Dit wordt bovendien belast tegen het hoogste tarief. Om dit te voorkomen, kun je de Belastingdienst vragen om je inkomen te middelen. Je inkomen van drie aaneengesloten jaren wordt dan bij elkaar opgeteld en door drie gedeeld. Op basis van dit nieuwe, gemiddelde jaarinkomen, wordt een nieuw tarief berekend. Het teveel betaalde bedrag krijg je vervolgens terug, na aftrek van een drempel van 545 euro.

 

Deze methode kan veel geld uitsparen. Stel je hebt nu een inkomen van 50.000 euro en wordt per 1 januari ontslagen en krijgt een gouden handdruk mee van 30.000 euro. Na je ontslag ontvang je een ww-uitkering van 35.000 euro. Doe je niet aan middeling, dan moet je ruim 55.000 euro belasting betalen. Na middeling is dit 1.000 euro lager. Na aftrek van de drempel houd je ruim 500 euro over.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, om voor deze regeling in aanmerking te komen. 

Meer over middelen belasting ontslagvergoeding

 

Wil je middelen, dan adviseert Rademaker hier nog even mee te wachten tot na 1 januari, omdat de grens voor het tarief van 52 procent dit jaar met bijna 9.000 euro is verhoogd. "Dat betekent extra fiscale ruimte die je kunt benutten tegen een lager tarief."

 

Jaar- en reserveringsruimte benutten na ontvangst ontslagvergoeding

Wie te weinig pensioen heeft opgebouwd, heeft een pensioentekort. Om dit aan te vullen, mag je fiscaal vriendelijk op een lijfrente spaarrekening of -verzekering geld storten.

 

De hoogte van dit bedrag is de zogeheten fiscale jaarruimte. Als je deze jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) hebt benut, mag je een nog hoger bedrag aftrekken, de zogeheten reserveringsruimte. Door de ontslagvergoeding wordt je inkomen hoger en daarmee ook de jaarruimte, waardoor je een hoger bedrag mag aftrekken van de belasting.

 

In deze constructie breng je de jaar- of reserveringsruimte als lijfrentepremie onder in een bankspaarrekening. De premie is onder voorwaarden aftrekbaar van je inkomen. Als je met pensioen gaat, moet je alsnog afrekenen, maar dit gebeurt waarschijnlijk tegen een lager tarief.Volgens Rademaker kan dit duizenden euro's fiscaal voordeel opleveren.

Meer over jaarruimte benutten ontslagvergoeding

 

Een financieel adviseur kan je jaar- en reserveringsruimte berekenen en vertellen of dit voor jou aantrekkelijk is. Bedenk wel dat dit alleen een optie is als je het geld nu niet nodig hebt om je inkomen aan te vullen.

 

Wat voor jou de beste bestemming van je ontslagvergoeding is, hangt af van jouw persoonlijke situatie, zegt Rademaker. "Als je 40 bent, dan is de kans dat je een nieuwe baan vindt relatief groot, maar kamp je vaak met hoge woonlasten. Dan komt aflossen of oversluiten van de hypotheek in beeld. Ben je 60, dan is de kans om weer aan de slag te gaan een stuk kleiner en spelen andere vraagstukken: hoe groot is de pensioenschade? Hoe lang moet je nog overbruggen tot je pensioen? Kun je aanspraak maken op een IOW of IAOW-uitkering, die de periode tot je AOW-leeftijd overbrugt?"

 

Zit je in een ontslag en ontvang je een ontslagvergoeding ?  

Onafhankelijk Financieel Adviseurs kan de verschillende opties voor jou in kaart brengen.

Vraag financieel en belasting advies ontslagvergoeding

 

Boekje ontslagvergoeding 2024

Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.

Direct aanvragen

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.

Doe de check

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Mail uw vraag

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag